Verleden

In oude tijden brachten boeren hun groenten en fruit met schuiten door de sloten langs de oude Bloemendaalseweg naar de markt in Gouda. Begin jaren zeventig gingen er stemmen op om alle boerderijen langs dit historische veenlint te slopen ten behoeve van de stadsuitbreiding Bloemendaal. Er werd begonnen met koop en onteigening om een snelle ontsluitingsweg aan te leggen op de plek waar fruitbomen bloeiden, weide- en watervogels snaterden en boerderijdieren leefden. Flatgebouwen, een verpleeghuis en scholen begonnen de omgeving te ontsieren. Felle protesten in en buiten de gemeenteraad hebben er toe geleid dat vele boerderijen behouden bleven. Hoe verder van het stadscentrum, hoe meer hofsteden behouden konden worden. In 1972 werd de Stichting Goudse Hofsteden in het leven geroepen, die als doel kreeg een sociaal culturele bestemming te geven aan deze boerderijen. Er stonden er destijds nog een stuk of twintig. In het jaar 1977 hadden acht boerderijen een nieuwe bestemming gekregen: ponyclub, kinderboerderij, buurthuis, creatief centrum, zorgboerderij, twee kunstenaars ateliers met woonhuis en het kantoor van de Stichting Goudse Hofsteden met ruimte voor clubs. De Bloemendaalseweg werd een veelgebruikte fietsroute naar station, centrum, scholen, etc.

Op zaterdag 23 en zondag 24 april 1977 werden ter viering van het eerste lustrum van Gouda’s grootste welzijnsproject voor het eerst twee “open dagen” van de Goudse Hofsteden gehouden. “Mochten deze dagen slagen, dan is de kans groot dat het een jaarlijks terugkerend gebeuren zal gaan worden”, werd door de toenmalige voorzitter E. Hopman gemeld. Sindsdien zijn meer boerderijen in gebruik genomen en zijn deze Goudse Hofstedendagen een niet meer weg te denken evenement buiten het stadscentrum van Gouda.

In 1997 stopte de Stichting Goudse Hofsteden met de organisatie. Verhuur en onderhoud van de boerderijen werden voortaan uitgevoerd door de gemeente Gouda. Toch begonnen de gebruikers van de boerderijen in het voorjaar van 1998 spontaan met de voorbereidingen van de 21ste versie van de Goudse Hofstedendagen. Een klein Comité zorgde voor coördinatie en publiciteit.

In 1999 werd de Stichting Goudse Hofstedendagen opgericht, speciaal voor het jaarlijks organiseren van dit unieke evenement. Eenmaal – in 2001 – ging het feest niet door. De uitbraak van het mond- en klauwzeervirus gooide roet in het eten. Daarom werd niet in 2001 maar in 2002 “Een kwart eeuw Hofstedendagen” uitbundig gevierd, met veel extra activiteiten, de uitgave van een fraai jubileumboekje en een spectaculair Concours d’ Élégance.

In 2012 werd voor de 35ste keer dit unieke niet-commerciële evenement georganiseerd. Als vanouds met uiteenlopende activiteiten voor zeer jong tot stokoud. Muziek, theater, kunst en cultuur, informatie, kinderspelen, educatie, altijd laagdrempelig en veelal zonder de portemonnee te hoeven trekken. Een bescheiden subsidie van gemeente Gouda en wat vriendelijke sponsoren maken dit evenement heden ten dage nog steeds mogelijk. Een prestatie in tijden van crisis en bezuinigingen! Inmiddels zijn diverse hofsteden niet meer in gemeentelijk bezit, maar de Goudse Hofstedendagen vinden nog immer plaats.

Op 25 en 26 mei 2019 wapperen de vlaggen van polder Bloemendaal als vanouds en worden alle bezoekers weer een weekend lang gastvrij ontvangen!